sobota, 28 kwietnia 2018

Kaszotto z kurczakiem i botwinką


Składniki:
ze strony Kwestia Smaku

  • 100 g kaszy pęczak
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 500 g filetów z udka kurczaka
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu

Na rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oliwy, dodać kasze i chwile podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać na patelnie. Smażyć około 3 minuty. Dodać pokrojonego w półplasterki pora, łyżkę oliwy oraz tymianek. Smażyć 3 minuty.

Składniki przesunąć na bok, wlać ostatnią łyżkę oliwy, włożyć filety z udka kurczaka, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, dodać białe wino, zagotować aż odparuje około 3 minuty. Dodać pokrojone buraczki (liście zachować) oraz wlać gorący bulion. Doprawić. Przykryć pokrywką i gotować około 23 minuty. Po tym czasie dodać liście botwinki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę i podgrzewać jeszcze 3 minuty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...