czwartek, 25 czerwca 2015

Ziemniaki pieczone w bulionie z wędzoną papryką


Rewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam!

Składniki:
  • 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • natka pietruszki

Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, w razie potrzeby użyć szczoteczki do ich oczyszczenia. Przekroić na pół. Cebulę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Zmniejszyć ogień do małego i dusić cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać paprykę wędzoną, posiekany na plasterki czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 10 minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Przykryć i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki uzyskają pożądaną miękkość. Posypać ziemniaki natką pietruszki. Smacznego!

Inspiracja: http://ohmyveggies.com/smoky-braised-potatoes-with-spicy-romesco-sauce/

5 komentarzy:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - pytania na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone ziemniaczki są pyszne, a w wersji z takim bulionem na pewno są jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wędzona papryka zawsze nadaje super smaku, te ziemniaczki musiały być fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...