piątek, 3 kwietnia 2015

Babka migdałowa


Maślana, wilgotna babka o smaku migdałowym


Składniki:
z przepisu z bloga Moje wypieki
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka (ocieplone do temperatury pokojowej)
  • 160 g drobnego cukru
  • 100 g zmielonych płatków migdałowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki aromatu migdałowego

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze zmielonymi płatkami migdałowymi. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać jajko po jajku. Zmiksować. Dodać aromat migdałowy. Zmiksować. Do masy dodać mąkę z migdałami, wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Formę o pojemności 1 litr wysmarować masłem, obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez 45 minut luz suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie. Wyjąć na kratkę. Babkę można polukrować lub polać roztopioną gorzką czekoladą.



3 komentarze:

  1. Przepiękna jest ta babka! :)
    Z pewnością musi być pyszna! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z pewnością smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...