środa, 28 stycznia 2015

Koktajl truskawkowy z jarmużem



Zielonym koktajli nigdy nie za wiele :) a ponieważ tęsknie już za latem to dodałam jeszcze warstwę różową - truskawkową. Bazą do warstwy zielonej jest jarmuż, który ostatnio stał się bardzo popularny ;) Muszę przyznać, że na początku byłam bardzo nieufna wobec dodawania go do koktajli, ale tak jak i szpinak smakuje bardzo dobrze. Musicie sami się przekonać :)

Jarmuż dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu).  Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się. Innymi słowy, jarmuż to prawdziwy przyjaciel wszystkich kobiet :) Jarmuż zawiera również polifenole, które są zbawienne dla alergików. Niezwykle cenne są także zawarte w tym warzywie związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym.


Składniki na 3 porcje:
Warstwa zielona:
  • 2 szklanki jarmużu, pozbawionego łodyg
  • 1/2 banana
  • 1 zielone jabłko, ze skórką
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu)

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać do szklanek do połowy wysokości.


Warstwa różowa:
  • 200 g truskawek (mrożone)
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 160-180g)
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.wylać na warstwę zieloną. Pić od razu, na zdrowie! :)


Inspiracja

13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...