czwartek, 18 grudnia 2014

Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach


Śledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu oraz wspomaga procesy trawienne.  Jest również bogaty w witaminę E, tzw. witaminę młodości. 


Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • 100 ml oleju lnianego
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • sól

Filety śledziowe namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach.



Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każda okazję"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...