czwartek, 9 października 2014

Koktajl dyniowo-kakaowy


Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego puree z dyni. Sam koktajl jest tak dobry, że nawet jak nie macie takiego gotowego puree to warto je przygotować specjalnie do tego koktajlu ;) Bazę stanowi tutaj dynia z mlekiem, która miesza się z warstwą kakaową. Cynamon i gałka muszkatołowa dodaje mu charakteru :) Pyszny, jesienny koktajl :)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kakao

W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy. Zmiksować. Połowę koktajlu przelać do szklanek. Do pozostałej części dodać kakao i znowu zmiksować. Nalać na warstwę dyniową. Smacznego!

* Dynię (około 500g ważone ze skórą) umieścić w piekarniku, piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skórki.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...