środa, 9 lipca 2014

Tort makaronowy bolognese


Tort w wersji wytrawnej, czemu nie? :) Myślę, że niejednego zachęci do spróbowania. Makaron zapiekany z boczkiem i mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym. Zapieczone pod serową pierzynką. Osoby dbające o linię, proszę przymknąć oczy :) Inspiracja zaczerpnięta z jednej z kobiecych gazet.

Składniki na 4 porcje (tortownica o średnicy 21 cm):
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 450 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g makaronu penne
  • 4 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera (użyłam sera Dziugas)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • cukier
  • sól, pieprz

1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek. Dodać mięso mielone, cebulę, czosnek, marchewkę i posiekany rozmaryn. Mieszając, smażyć przez 4-5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać pomidory, mieszając gotować na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

2. Makaron ugotować, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce i 3/4 sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z mięsem oraz jajkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tortownicę posmarować masłem. Przełożyć masę mięsną. Posypać resztą sera i piec przez 35 minut.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...