czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi brzoskwiniami


Kolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie.

Składniki:
  • 2 garście szpinaku
  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach)
Dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

1. Wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć.
2. Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki.
3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie.
4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem.



3 komentarze:

  1. Pieknie wyglada, musze wyprobowac ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...