czwartek, 6 marca 2014

Zupa z kalafiora


Aromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego

Składniki:
z przepisu Magazyn Kuchenny
  • 1 kalafior (ok.500g)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior podzielony na różyczki. Podsmażyć kilka minut. Dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Zalać bulionem. Gotować około 15 minut, aż kalafior będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...