wtorek, 24 września 2013

Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów


Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • oliwa
  • kumin
  • mielona kolendra
  • sól, pieprz
  •  słodka papryka
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka listków świeżej kolendry
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć cebule z czosnkiem. Dodać sproszkowaną kolendrę, listek laurowy a następnie pomidory i opłukaną soczewicę. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Zmiksować doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na talerze. Udekorować świeżą kolendrą.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...