niedziela, 14 lipca 2013

Mus porzeczkowy


Zapraszam na wytrawny deser, dla lubiących kwaskowaty smak porzeczki.

Składniki na 2 duże porcje:
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietany 30 %
Porzeczki włożyć do rondelka, dodać trochę wody i kilka minut gotować, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nasion, zostawić sam sok.
Żółtka ubić z cukrem i wanilia. Dodać sok z porzeczek. Gotować 10 minut. Mus powinien zacząć gęstnieć. Zostawić do ostygnięcia.

Kremówkę ubić i połączyć z musem. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 h.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...